top image

Word Beter in je Double Unders

1. Je arm positie

De arm positie is een belangrijk onderdeel voor het onder de knie krijgen van de Double Unders. Te hoog, te wijd of te ver naar achteren houden, het heeft allemaal effect op je Double Unders. De meest voorkomende fout is het te wijd houden en of gaan van je armen tijdens het springen. Het gevolg hiervan is dat het touw waar je overheen moet springen steeds korter word. Komt het touw steeds tegen je voorvoet/tenen aan, dan kan je touw te kort zijn (zie reden 2) maar het kan ook je arm positie zijn. Houd je schouders ontspannen, je ellebogen gebogen dicht bij je lichaam en houd je handen ter hoogte van je broekzakken.

 

2. Touwlengte

Uitvogelen wat voor jou de juiste lengte van het touw is kan een lastige opgave zijn. Is de kabel te lang dan raakt het te ver weg van je voeten de grond en springt het omhoog in plaats van dat het net de vloer ‘schraapt’. Gevolg is dat je (on)bewust je armen weer wijder gaat houden om het teveel aan lengte te compenseren. Is het touw te kort dan krijg je het tegenovergestelde probleem en zal het touw veelal je tenen en of schenen raken. De springtouwen voor  algemeen gebruik in de box zijn prima maar het beste resultaat ga je halen wanneer je een  eigen springtouw aanschaft. Vraag erna in de Box!

 

3. Probeer je benen onder je torso te houden

Land je vrij hard, op je volledige voet of op je hakken? Kijk dan is naar de stand van je heupen. Probeer je benen zoveel mogelijk recht te houden en probeer met een Double Under alleen hoger te springen, niet je benen te verplaatsen (Dolfijn beweging).  Het kan helpen om eerst alleen Single Unders te doen en je te focussen op hoger springen met een rechte houding. Land je veel op je hak dan kan het helpen om tijdens het springen te doen alsof je je hakken tegen je bips aan wilt tikken ( je trekt dus je onder benen omhoog/naar achter). Wanneer je dat eenmaal onder de knie hebt is het tijd om die optrekkende beweging kleiner te maken zodat je je benen steeds minder buit/optrekt. Hoe beter je je benen onder je torso kan houden, des te minder energie verbruik je.

 

4. Springhoogte/timing

De juiste springhoogte en timing zoeken is in het begin zeer lastig. Spring je hoog dan vraagt dat een langzamere touw rotatie. Spring je wat lager dan moet je juist een wat snellere touw rotatie hebben. Wanneer je net begint kan het prettig zijn om te beginnen met het eerste (wat hoger springen zodat je touw rotatie wat langzamer kan zijn). Wanneer je dat onder knie hebt kun je langzaam toewerken naar een lagere sprong met meer rotatiesnelheid. Timing hierin is dan ook erg van belang. Het oefenen van de ‘spring en klap’ methode kan zeer effectief zijn om je timing te verbeteren. Je springt zonder touw omhoog en op het hoogste punt klap je je handen 2 keer tegen je heupen aan. (in onderstaand filmpje vanaf 0:20)

 

5. Oefenen

Het allerbelangrijkste om je Double Unders onder de knie te krijgen is oefenen, oefenen en oefenen. Die paar momenten tijdens de warming up en tijdens de WOD zijn niet voldoende om ze goed onder de knie te krijgen. Oefen ze tijdens de Open Gym, Oefen thuis of oefen ze vlak voor elke les aan. Velen zijn ruim op tijd aanwezig in de box. Benut die tijd en pak een paar minuten je touw en oefen! (Zorg wel dat je niet de eventuele gaande les verstoord, dus ga niet in de zaal staan!)

 

Bronnen:
https://www.boxrox.com/
https://www.youtube.com/?hl=nl&gl=NL